T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / KUŞADASI - Soğucak Ortaokulu

Soğucak Mahallesi

TARİHİ - KURULUŞU

Soğucak 2014 yerel seçimlerine kadar köy statüsündeydi. Aydın´ın Büyükşehir Belediyesi olması sonucunda köy ve beldelerin mahalleye dönüştürülmesi nedeniyle Soğucak Köyü Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra Soğucak Mahallesi olmuştur.

Kurtuluş Savaşından önce Sisam (Samos) adasından Soğucak sahillerine gelen Rumlar köyün tepelerinden Efeler tarafından gözetleniyordu. Sahile inen Efeler ile Rumlar arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyordu.

Sahilde Sökem Sitesi civarında bir karakol vardı. Yanı başında da yükleme boşaltma amaçlı küçük bir liman bulunuyordu. O tarihlerde Söke´den Ağaçlı Caferli üzerinden limana uzanan tren yolu burada son buluyordu. Kömür ocaklarından trene yüklenen kömürler Kuşadası Limanına gönderiliyordu. Karayolu ulaşımı Kuşadası´na ve Söke´ye at ve eşeklerle yapılıyordu.

1922 yılında bu bölgede kurtuluş hareketlerinin başlaması üzerine İtalyan´lar ve Yunanlı´lar Çamlık ve Soğucak istikametinden kaçmaya çalışmışlar yaşanan uzun mücadele sonucunda 7 Eylül 1922 tarihinde Türk Bayrağı Kuşadası´nda dalgalanmaya başladı.

1951 tarihinde Bulgaristan´dan gelen göçmenlere İskan hakkı ile on, on beş dönüm civarında araziler verilmiştir. Bu ilk göçmenler Soğucak´a yerleştirilmiştir. Bu yıllarda köyde seksen kadar hane bulunmaktaydı.

SOĞUCAK ADININ TARİHİ

Anya´lılar Soğucak bölgesinden kendilerine su temin etmekteydiler. Suyun içimi güzel ve soğuk kaynak suyu olması Anya´lıların hayatında önemli bir yer etmişti. Bu nedenle su kaynağının bulunduğu Soğucak Bölgesinin adını köylerine verdiler.

GÜNÜMÜZDE SOĞUCAK

Bugün Soğucak  Kuşadası merkeze bağlı bir mahalledir. Kuşadası´na 11 km Söke´ye 10 km Aydın il merkezine ise 72 km uzaklıktadır. Mahalle merkezinden Kuşadası´na direk minibüs hattı vardır. Söke´den gelen Kuşadası arabalarıyla Soğucak yol ayrımından inilerek yaklaşık 1 km lik yürüyüş mesafesinden sonra mahalleye ulaşılabilmektedir. Mahallenin tüm bağlantı yolları asfalttır. Soğucak´ın rakımı yaklaşık 150-200 metredir.

Bölge Akdeniz iklimi etkisi altındadır. Buna bağlı olarak tütün, buğday, pamuk, incir, zeytin ve fıstık çamı yetiştirilmektedir. Soğucak çok değerli turizm havzası içerisinde yer almaktadır. Turizm gelirleri değerli arsa ve emlak ekonomisi bölgenin değerini yükseltmektedir. Soğucak kadınları bazlama ve gözleme tezgahlarıyla mahhalle içinden geçen yerli ve yabancı turistlere satış yaparak ekonomiye katkıda bulunmaya çalışmaktadırlar.

TUİK verilerine göre 1997 yılında 1365 olan mahalle nüfusu 2000 yılında 1689 kişiye ulaşmıştır.

Mahallede sadece Soğucak Ortaokulu bulunmaktadır. İlkokul düzeyindeki öğrenciler siteler bölgesinde yeni açılan okula gitmektedirler. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur ancak sağlık evi vardır. Mahalleye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup  elektrik ve sabit telefon vardır. Soğucak camii 1936 yılında inşa edilmiş tek minareli 70-80 kişinin ibadet edebileceği bir yerdir. Geleneklerin yaşatıldığı düğün, kız isteme kına gecesi gibi etkinliklerin halen düzenlendiği Soğucak´ta en gözde düğün yemeği keşkektir. Bölgede okuma yazma oranı yüksektir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.12.2012 - Güncelleme: 14.04.2023 11:02 - Görüntülenme: 3460
  Beğen | 0  kişi beğendi